wijkaanpak
Tags
ambtenaren Amsterdam burgerparticipatie collectieve intelligentie democratische vernieuwing dialoog eigenaarschap gebiedsatelier gebiedsontwikkeling gemeenteraad gemeenteraadsverkiezingen grondbeleid koekoeksklokparticipatie leiderschap lichtheid lokale democratie lokale initiatieven maatschappelijke gebiedsontwikkeling menselijke maat omgevingsvisie omgevingswet organische gebiedsontwikkeling organisch ontwikkelen participatie participatiesamenleving publiek domein publieke zaak regio Rotterdam samen stad maken schurende verhalen sociaal kapitaal stadmakers stadsontwikkeling systeemwereld technocratie tijdelijkheid Utrecht Utrechtse Ruimtemakers vastgoed waardecreatie wijkaanpak wijkcoöperatie wonen ZwolleOver coalities voor de publieke zaak, zachtzinnig veranderen en democratische planprocedures
Reflectie op het boek ‘Wij zijn de stad’ van Floor Milikowski
Pakhuis de Zwijger, 14 april 2022
De zelfbewuste titel van Floor’s boek ‘wij zijn de stad’ moest ik na lezing van het boek toch weer voorzien van een maar; ‘maar het wordt ons niet makkelijk gemaakt’. Het boek beschrijft aan de hand van levende verhalen de maar al te bekende worsteling van eigenzinnige en gedreven initiatiefnemers met de aloude logica van de gemeente. Hoe komen we dan wel naar een uitroepteken achter de titel in plaats van een maar?
De stevige peiler ‘samen stad maken’ in de kersverse omgevingsvisie van Amsterdam biedt mooie aanknopingspunten en hoopvol is ook dat wethouder Marieke van Doorninck overal vertelt dat ze dat het belangrijkste deel van de omgevingsvisie vindt. Lees en vooral benut de instrumenten die daarin staan. Eerlijk gezegd is de kans ook groot dat het geduldig papier blijft als we niet aan een aantal grote sturingsvraagstukken gaan werken.
14 april 2022
0 reacties
Amsterdam, corporaties, jane jacobs, organisch ontwikkelen, publieke zaak, wijkaanpak, zachtzinnige verandering
Het goede leven wordt u aangeboden door projectontwikkelaars
Er is een stilzwijgende privatisering van de wijkaanpak en de sociale opgave bezig richting projectontwikkelaars. Zij nemen met steun van gemeenten en corporaties de regie op zich van het herstructureren van wijken en de programmering van nieuwe wijken. En daarbij werpen ze zich op als brengers van het goede leven en aanpakkers van de grote sociale vraagstukken. Ik mocht recent in discussie met directeur Esther Fleers van Heijmans naar aanleiding van dit interview waarin ze op basis van haar eigen rol in Den Haag Zuidwest ontwikkelaars presenteerde als regievoerders van de wijkaanpak 4.0: ‘We vervullen steeds meer een verbindende rol tussen het fysieke en sociaal-maatschappelijke domein.’ Ook in Rotterdam Zuid en Overvecht in Utrecht zien we de voorbeelden waarbij ontwikkelaars (met corporaties op de bagagedrager van de sloop-nieuwbouwaanpak) regie voeren of herstructurering van de wijken en die brugfunctie claimen.
En bij nieuwe wijken zien we hoe ontwikkelaars totaalconcepten lanceren voor het goede leven in de door hen te bouwen wijken. Vorige week mocht ik in gesprek met Onno Dwars van Ballast Nedam over de pretentie dat zijn bedrijf in staat is nieuwe woonwijken te bouwen waar mensen jaren langer leven dan in ‘gewone’ wijken. Ook in ander projecten zie je ontwikkelaars die grote broek aantrekken met vaak een vette hipstersaus er overheen. Klik eens op het filmpje op deze website over het nieuwbouwproject in de voormalige Bijlmerbajes. Tijd om even goed te duiden wat de impact is van deze trend, binnen welke kaders het een functie kan hebben en geen ongelukken veroorzaakt.
18 oktober 2021
0 reacties
community, gezonde stad, maatschappelijke gebiedsontwikkeling, projectontwikkelaars, Utrecht, wijkaanpak
griezelen bij beelden van de gezonde wijk
Er was deze week commotie op sociale media over borden met idealen voor de leefbare wijk die de provincie Utrecht neer had laten zetten in de hal van het provinciehuis. De provincie had die idealen door een adviesbureau laten opstellen om de discussie over de wijk van de toekomst uit te lokken. Vooral de tekst op het bord ‘gezonde wijk’ riep nogal wat weerstand op. Het idee over het verzamelen van punten voor je gezonde en duurzame gedrag waarmee je als bewoners gunsten verwerft riep associaties op met een totalitaire overheid. Dat het op de borden wemelde van de buurtbeveiligers, coaches en buurtconcierges en er ook het feest werd gevierd van de datagedreven ‘smart city’ versterkte het beeld van Big Brother is Watching You.
Wat me vooral opviel is dat aardig wat politici van links tot rechts uit de gemeenteraad van Utrecht hun best deden zich hiervan te distantiëren. De tweet die de discussie losmaakte was van een lokale politicus (Cees Bos) en dat riep veel reacties op van zijn collega’s die eensgezind waren in hun afkeer. Ik viel van mijn stoel van verbazing bij zoveel selectieve verontwaardiging want eerlijk gezegd lees ik dit soort teksten al jaren in de plannen voor mijn eigen stad Utrecht, waar diezelfde politici over het algemeen bij staan te juichen.
16 februari 2020
4 reacties
gebiedsontwikkeling, gezonde stad, gezonde wijk, leefstijlen, projectontwikkelaars, technocratie, Utrecht, wijkaanpak, wonen
De smaak van de leefwereld te pakken
Afgelopen week mocht ik twee workshops leiden over de vraag hoe je dicht op wijken en buurten kunt en moet samenwerken vanuit verschillende delen van het gemeentelijke apparaat. In Zwolle ging het over de brug tussen wijkmanagement, stadsbeheer en ruimtelijk beleid bij gebiedsgericht werken. En in Zaanstad over wat je bij de invoering van de omgevingswet kunt leren van het actieplan Poelenburg gemaakt door mensen uit de sociale/maatschappelijke hoek in samenspraak met de buurt. Het waren twee heel verschillende gesprekken waar voor een deel vergelijkbare conclusies uitrolden en deels conclusies waarvan ik achteraf denk: daar zouden ze wat van elkaar kunnen leren en ook waard om met anderen te delen. Tijd voor een blogje. (meer…)
7 april 2017
1 reacties
ambtenaren, eigenaarschap, gebiedsgericht werken, gemeente, leefwereld, lichtheid, omgevingswet, opgavegestuurd, schurende verhalen, systeemwereld, tegenkracht, wijkaanpak, zaanstad, Zwolle
De wrijving tussen stadsontwikkeling en wijkaanpak in Seattle
Vorige maand was ik in Seattle. Met fijne aanbevelingen van collega Joop Hofman kon ik daar een aantal gesprekken voeren over stadsontwikkeling, wijkaanpak en lokale democratie. Lokaal en internationaal icoon van de wijkaanpak Jim Diers vertelde me uitgebreid over de boeiende geschiedenis van de wijkaanpak in Seattle en zijn cruciale rol als topambtenaar rond de eeuwwisseling. Zijn benadering is prettig licht: wat mensen samen doen bepaalt de kracht van de wijken en professionalisering, bureaucratisering en inkapseling van de wijkaanpak moet je dan ook zo veel mogelijk voorkomen. Maar dat blijkt in Seattle nog niet zo makkelijk.
21 augustus 2014
1 reacties
amazon, communities, diers, lichtheid, openbare ruimte, seattle, stadsontwikkeling, wijkaanpak
Organizers in de wijkaanpak, gaat dat werken?
Deze foto uit de Volkskrant van 26 oktober jongstleden viel me direct op. We zien het schoonmaakparlement, een vertegenwoordiging van de actievoerders die strijden voor meer materiële en immateriële waardering in hun werk. Wat een zelfbewustijn spreekt uit deze foto! De kracht van dit staaltje zelforganisatie van schoonmakers is in niet geringe mate te danken aan het werk van zogeheten ‘organizers’ die FNV Bondgenoten heeft ingezet. Een methode die uit de VS is overgewaaid en zich richt op het uitlokken van collectieve actie door mensen die zwak georganiseerd zijn. Nu lees ik vandaag dat de Engelse regering 5000 organisers op pad stuurt om conform de filosofie van de ‘big society’ bewoners te verleiden zelf het stuur in handen te nemen. Kan de Nederlandse wijkaanpak daar een voorbeeld aan nemen of slaat de bureaucratie hier weer toe? (meer…)
7 maart 2012
4 reacties
big society, estafettemodel, organizers, sociale besmetting, wijkaanpak, wijkcoöperatie
Welkom op de nieuwe site van de Ruimtemaker
U bent nu aangeland op de homepage van de Ruimtemaker met als blikvanger de slideshow met actuele zaken. Daaronder staat een beknopte tekst met de esssentie waar het bureau voor staat. In de menubalk rechtsboven vind u uitgebreidere bureauinformatie. Rechtsboven vindt u ook submenu’s met informatie over het aanbod en de opgebouwde ervaring van het bureau. Daarnaast persoonlijke informatie van Frans Soeterbroek: zijn publicaties, een ruimtemakerblog waarin hij schrijft over (lichtheid in) zijn werk en voor de liefhebbers een fotografieblog waarin hij zijn passie voor de fotografie wil delen.
Reageer gerust om te laten weten wat u van de site, het aanbod en de blogs vindt. Aankondiging van nieuwe blogberichten en andere nieuws zullen op het nieuw aangemaakte twitteraccount ‘ruimtemaker’ worden geplaatst. U wordt hierbij uitgenodigd om de Ruimtemaker te volgen op Twitter.
7 juni 2011
0 reacties
buurtonderneming, cultuur, Donner, Philip Blond, ruimte voor burgers, wijkaanpak
Publicatie Community of Practice wijkenaanpak gepresenteerd
Afgelopen woensdag werd tijdens een bijeenkomst van de Community of Practice wijkenaanpak het boekje over de eerste twee jaar werk van dit gezelschap gepresenteerd, dat ik samen met NICIS en het ministerie van BZK gemaakt heb . Op bijgaande foto overhandigt Elly van Kooten, directeur wijken binnen BZK de eerste exemplaren aan twee leden van de visitatiecommissie wijkenaanpak: Jos van der Lans en Scief Houben. Het boekje heeft een dubbel doel: anderen inspireren over de werkwijze van zo’n CoP en de praktijklessen over de wijkaanpak beter overdraagbaar maken. (meer…)
22 mei 2011
1 reacties
Community of Practice, CoP, Donner, praktijkgerichtheid, sturing, visitatiecommissie, wijkaanpak, wijkenaanpak
Wethouder nodig? Gewoon een bord in de tuin zetten
Afgelopen dinsdag en woensdag hebben we een hele mooie startbijeenkomst gehad van de Community of Practice 40+. Daarin werken het Rijk, de steden en de corporaties samen aan de aanpak van wijken die extra aandacht vanuit het Rijk krijgen. Dit in aanvulling op de zogeheten 40-wijkenaanpak (beter bekend als de Vogelaarwijken), vandaar de naam 40+. Voor die eerste 40 wijken functioneert er al ruim twee jaar zo’n CoP en een aantal deelnemers uit die groep toonde zich bereid hun ervaringen te delen met de steden die nu aan bod zijn. Onder hen Wilmien Haverkamp uit Enschede. (meer…)
15 april 2011
0 reacties
bewoners, CoP, Enschede, wethouders, wijkaanpak, zelfsturing
Een blik straatcoaches opentrekken werkt niet
Ik ben een mooi boekje aan het maken waarin de resultaten worden beschreven van de eerste twee jaar van de Community of Practice (CoP) Wijkaanpak waar ik voor werk. In die CoP werken de Rijksoverheid en de 18 steden waarin de 40 aandachts- of Vogelaarwijken liggen aan praktijkgerichte strategieën voor die wijken. Een van de thema’s waar we het regelmatig over hebben is hoe je een succesvolle aanpak (‘best practice’) in de ene stad overplant naar andere steden. Daarover hebben we een aantal heldere conclusies getrokken.