15 april 2011

Door Frans Soeterbroek

Reacties

0 reacties

Tags
, , , , ,

Zeg het voort

Wethouder nodig? Gewoon een bord in de tuin zetten

Afgelopen dinsdag en woensdag hebben we een hele mooie startbijeenkomst gehad van de Community of Practice 40+. Daarin werken het Rijk, de steden en de corporaties samen aan de aanpak van wijken die extra aandacht vanuit het Rijk krijgen. Dit in aanvulling op de zogeheten 40-wijkenaanpak (beter bekend als de Vogelaarwijken),  vandaar de naam 40+.  Voor die eerste 40 wijken functioneert er al ruim twee jaar zo’n CoP en een aantal deelnemers uit die groep toonde zich bereid hun ervaringen te delen met de steden die nu aan bod zijn. Onder hen Wilmien Haverkamp uit Enschede.

Wilmien presenteerde er een prachtig voorbeeld van hoe het werkt om elkaar te inspireren. We hadden in de ‘oude’ CoP in 2009 Pieter Winsemius op bezoek die een anekdote vertelde over een Drents dorp waar buurtbewoners zelf het heft in handen namen. Wilmien was vooral verrast dat die bewoners geen beroep deden op de gemeente. Dat heeft haar aan het denken gezet over hoe je die vorm van zelfsturing en zelfbewustzijn bij bewoners in Enschede kunt stimuleren. Daaruit is nu een bijzondere actie voortgekomen. De gemeente stelt aan bewoners borden en posters ter beschikking met de tekst ‘wethouder nodig’. De bedoeling is dat ze dat bord in de tuin of op het balkon zetten (of de poster achter het raam hangen) als ze de wethouder nodig hebben bij aanpak van problemen in de buurt. De impliciete boodschap van deze actie: we gaan er van uit dat u het zelf aankunt maar als u de gemeente nodig hebt zijn we er voor u. Een mooi draai in de verhoudingen want  in veel steden is de wijkaanpak toch sterk aanbodgestuurd.
Het mooie aan het initiatief is dat het geen idee is dat elders is bedacht maar voortbouwt op een lokale traditie. Vroeger zetten de mensen in deze regio een bord in hun tuin als ze bijvoorbeeld en kapper nodig hadden.  Zo zie je maar hoe kleine voorbeelden ineens een klik kunnen opleveren om in eigen stad eens de rollen om te draaien.  Zo werkt elkaar inspireren dus ook.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*