8 april 2011

Door Frans Soeterbroek

Reacties

0 reacties

Tags
, , , , ,

Zeg het voort

Een blik straatcoaches opentrekken werkt niet

Ik ben een mooi boekje aan het maken waarin de resultaten worden beschreven van de eerste twee jaar van de Community of Practice (CoP) Wijkaanpak waar ik voor werk. In die CoP werken de Rijksoverheid en de 18 steden waarin de 40 aandachts- of Vogelaarwijken liggen aan praktijkgerichte strategieën voor die wijken. Een van de thema’s waar we het regelmatig over hebben is hoe je een succesvolle aanpak (‘best practice’) in de ene stad overplant naar andere steden. Daarover hebben we een aantal heldere conclusies getrokken.

Succesvolle projecten ‘overplanten’ of ‘uitrollen’ werkt niet omdat elke lokale situatie weer uniek is en omdat succes afhankelijk is van bijzondere mensen die ‘het verschil maken’.  Het is beter om een verleidelijke nieuwe aanpak van elders te combineren met wat er bij jou al lokaal gebeurt, klein te beginnen en er gelijk je beste mensen op te zetten.

Het is niet moeilijk om de voorbeelden van te optimistisch kopieergedrag dagelijks te zien. Vandaag lees ik in het blad Binnenlands Bestuur dat de gemeente Gouda ‘per direct’ stopt met de straatcoaches. Die coaches zijn een mooi voorbeeld van zo’n succesvol project waar veel gemeenten tegen zeiden: dat gaan we ook doen. En dat doen ze helemaal als er zoals in dit geval subsidie bij wordt verstrekt.  Dat dit een valkuil is bewijst Gouda maar weer. Een citaat uit het artikel:

“Ze bouwden onvoldoende contacten op met jongeren, bewoners en organisaties en verwezen te weinig jongeren en hun ouders naar hulpverleningsinstanties’, aldus een schriftelijke toelichting van de gemeente. ‘Er was te weinig aansluiting in de wijk’, legt gemeentewoordvoerster Ingrid Spruit de genomen beslissing verder uit.‘Wat de straatcoaches opschreven in hun rapportages klopte niet met wat we hoorden uit andere bronnen, zoals de politie en de stadswachten.’ Bovendien werden de straatcoaches ‘door de beperkte beschikbaarheid niet vaak gezien en werd de signaalfunctie heel beperkt ingevuld’.”

Gouda gaat nu het systeem van straatcoaches opnieuw uitvinden door zelf werkloze Marokkaanse jongeren daarvoor op te leiden. Dat klinkt dus wat meer naar lokaal maatwerk. Dat er in deze wereld gelukkig niet alleen klakkeloos gekopieerd wordt komt naar voren uit een eigen onderzoek van Binnenlands Bestuur waar in het artikel naar wordt verwezen:

“Binnenlands Bestuur vroeg vorig jaar de subsidieaanvragen op van alle 22 Marokkanengemeenten. Daaruit bleek dat nagenoeg elke gemeente een eigen invulling geeft aan het fenomeen straatcoach. Sommige gemeenten willen coaches die uit de wijk komen, anderen willen juist coaches van buiten. De ene gemeente wil ‘ervaringsdeskundigen’ met een strafblad, de andere wil dat juist niet.”

Er zijn vast weer een hoop deskundigen en politici die naar aanleiding van zo’n onderzoek gaan roepen dat het een zootje is: iedere gemeente doet het weer op zijn eigen manier. Maar ik zou zeggen: blijf nadenken over wat lokaal werkt en koester uw vermogen om in samenspraak met mensen in de wijken maatwerk te leveren.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*