bestuurlijke lichtheid

Tags

ambtenaren Amsterdam burgerparticipatie collectieve intelligentie democratische vernieuwing dialoog eigenaarschap gebiedsatelier gebiedsontwikkeling gemeenteraad gemeenteraadsverkiezingen grondbeleid koekoeksklokparticipatie leiderschap lichtheid lokale democratie lokale initiatieven maatschappelijke gebiedsontwikkeling menselijke maat omgevingsvisie omgevingswet organische gebiedsontwikkeling organisch ontwikkelen participatie participatiesamenleving publiek domein publieke zaak regio Rotterdam samen stad maken schurende verhalen sociaal kapitaal stadmakers stadsontwikkeling systeemwereld technocratie tijdelijkheid Utrecht Utrechtse Ruimtemakers vastgoed waardecreatie wijkaanpak wijkcoöperatie wonen Zwolle
 

De kracht van besmettelijke verhalen

Vorige week vond ik een dik boek in mijn brievenbus: “sterke verhalen; hoe Nederland de planologie opnieuw uitvindt”. Het is het derde boek in de reeks Design and Politics, een initiatief van het voormalige ministerie van VROM. Maarten Hajer, Jantine Grijzen en Susan van ‘t Klooster tekenen voor de redactie van dit derde boek. In deze bundel wordt een lans gebroken voor de kracht van het verhaal als motor achter de ruimtelijke planning.  In diverse casusbeschrijvingen en essays wordt ingegaan op het mechanisme van het verbinden, verweven en verankeren van inspirerende verhalen over hoe we ons land (zouden moeten) inrichten.
(meer…)

10 mei 2011
1 reacties
, , , , ,
 

Lichtheid in de regionale samenwerking

Gisteren ben ik in Nieuwspoort geweest bij de presentatie van het nieuwe boek van het forum voor stedelijke regio’s. Drie jaar geleden heb ik voor het eerste boek van het forum ‘de grenzeloze regio’ een essay geschreven over het belang van bestuurlijke lichtheid in regionale samenwerking. Een veelgeprezen verhaal waarin een alternatief wordt gepresenteerd voor taaie discussies over het huis van Thorbecke en voor overdreven maakbaarheidambities.

(meer…)

28 april 2011
1 reacties
, , , , , , , , ,