publieke ruimte

Tags

ambtenaren Amsterdam burgerparticipatie collectieve intelligentie corporaties democratische vernieuwing dialoog eigenaarschap gebiedsontwikkeling geluk gemeenteraad gemeenteraadsverkiezingen jane jacobs koekoeksklokparticipatie leiderschap lichte sturing lichtheid lokale democratie lokale initiatieven maatschappelijke gebiedsontwikkeling menselijke maat omgevingswet ontwerpers organische gebiedsontwikkeling organisch ontwikkelen participatie publiek domein publieke zaak regio Rotterdam samen stad maken schurende verhalen sociaal kapitaal stadmakers stadsontwikkeling systeemwereld technocratie tijdelijkheid Utrecht vastgoed verhalen waardecreatie wijkaanpak wonen Zwolle
 

Het stadspark als samenlevingsmodel

Dit jaar maakte ik als geregelde bezoeker en betrokken buurtbewoner een zesdelige podcastserie over het park dat bij mij om de hoek ligt: het Utrechtse Griftpark. Aanleiding was het vijfentwintig jarig bestaan van het park. Ik doopte de serie ‘de ziel van het Griftpark’ omdat deze is opgebouwd als een zoektocht naar de bijzondere geschiedenis van het park en naar wat het park voor de bezoekers zo magisch is. Ik interviewde voor de serie voorjaar 2024 200 bezoekers over wat het park voor hen betekende en dat leverde materiaal op voor 6 verhaallijnen. Hier de link naar de serie.  
Ik maakte de serie met de blik van een socioloog. Voor mij zijn de mens- en gemeenschapskant van het park het meest interessant. Hoe mensen zelf de geschiedenis beleefden, hoe buurtbewoner streden voor (de sanering van) hun park, hoe het park ook een minisamenleving is, hoe mensen zich het park toe-eigenen en hoe het park een belangrijk onderdeel is geworden van het leven van mensen. Ik heb geprobeerd die verhalen te vertellen en voor het nageslacht vast te leggen. Beluister de serie om te horen of dat gelukt is.
Ik wil in dit artikel bespiegelen op de lessen die sociologen kunnen trekken uit dit parkleven. Het Griftpark is dan wel uniek (dat vind ik al gauw als buurtbewoner) maar kan ook model staan voor iets groters: het gebruik en het eigenaarschap van de publieke ruimte en de vreedzame samenleving.

(meer…)
3 december 2024
1 reacties
, , , ,
 

Wat maakt een plein tot een goed plein?

Afgelopen woensdag was ik bij een bijzondere uittreerede van een professor aan de TU Delft. Het ging om schrijver en multi-talent Abdelkader Benali. Hij mocht een jaar lang de eretitel ‘cultural professor’ dragen, in navolging van onder meer Spinvis, Youp van het Hek en fotograaf Vincent Mentzel. Hij had zich op het thema pleinen gestort en was met studenten van de TU aan het werk gegaan om nieuwe verhalen over pleinen te maken.
Ik was er nieuwsgierig heengegaan omdat ik in het kader van het stadsinitiatief van de Utrechtse Ruimtemakers in Overvecht help om verweesde openbare ruimte weer tot publieke domein te maken, onder andere op het plein voor sporthal de Dreef. Ik heb woensdag wel wat opgepikt dat daarvoor bruikbaar is en vast ook interessant is voor iedereen die aan een betere publieke ruimte werkt. Tijd voor een verslag waarbij ik de gelegenheid aangrijp om iets te vertellen over hoe we er aan werken om zo’n plein in Overvecht een betere functie voor de wijk te geven. (meer…)

18 december 2017
0 reacties
, , , , ,