8 april 2011

Door Frans Soeterbroek

Reacties

0 reacties

Tags
, ,

Zeg het voort

De volger als leider

Bij zijn afscheidscollege als rector van SIOO , eind september 2010 liet Jaap Boonstra een bijzonder youtubefilmje van drie minuten zien: ‘leadershiplesson from a dancing guy’.  Het filmpje laat zien hoe er bij een popconcert iemand in z’n eentje een beetje over de top staat te dansen, hoe  iemand zich daarbij aansluit, en een halve minuut nog iemand en hoe dan in een paar seconden een hele groep zich aansluit (‘momentum’!). Het gaat over de leiderschapsrol van de eerste volger.

Die bepaalt feitelijk dat de eerste danser geen eenzame gek is maar dat het waard is je daarbij aan te sluiten. Het filmje laat ook heel mooi zien hoe het initiatief van een enkeling lang een eenzaam avontuur kan blijven en hoe het dan ineens kan uitgroeien tot een massabeweging.

Ik moet altijd aan dat filmpje denken wanneer er in de media verheven wordt gedaan over leiderschap en de behoefte aan echte leiders. Wie heeft er echt oog voor de eerste en tweede volger, die eigenlijk de stoot geven om door te pakken? Lees de kranten eens terug wie de eerste volgers waren toen Sarkozy het voortouw nam om een veiligheidsraadsresolutie uit te lokken over de no-fly zone boven  Libië en hoe dat onverwacht nog lukte ook. Dat helpt om genuanceerder te leren denken over leiders en volgers en over hoe  besmettelijk optimisme werkt..

Bekijk het filmpje even zelf. hier is de link


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*