6 april 2011

Door Frans Soeterbroek

Reacties

0 reacties

Tags
, , ,

Zeg het voort

Even wachten, straks is het echt zover!

Eind 2010 hoorde ik op de radio een mooie column van cabaretier Wim Daniels. Hij hekelde de gewoonte (of zeg maar gerust het virus) in de media om steeds maar aan te kondigen wat we STRAKS gaan horen en zien. U kent het wel: ‘straks hebben we aan tafel…maar nu eerst…’
De column zou je ook kunnen zien als een commentaar op de Nederlandse bestuurscultuur. Straks hebben we de prachtwijken, een duurzame samenleving, gezonde overheidsfinanciën, mooi Nederland, geen files, droge voeten, echte democratie, maar nu eerst…… de waan van de dag. Want die mooie wenkende perspectieven worden natuurlijk allemaal gehinderd door  te weinig geld, verkokerde belangen, ontbrekende urgentie en gebrek aan leiderschap.

En daar kunnen we ook de STRAKS-formule op los laten:straks als we echte leiders hebben, integraal werken, er weer geld is en iedereen eindelijk doordrongen is van de ‘echte’ urgenties kunnen we  aan de slag. Zo reproduceren we het gevoel dat het straks moet gaan gebeuren maar nu nog even niet.

Ik geef toe dat er mooie voorbeelden zijn van wat er wel in het nu gebeurt (bijvoorbeeld in de wijkaanpak) maar de handelingsverlegenheid is nog heel groot. Plannen bedenken is veiliger dan de onzekere wereld induiken. En als je geleerd hebt te denken in grote concepten als deltaprogramma’s, integrale aanpak, maatschappelijke omslag en bestuurlijke vernieuwing leer je af dat het aankomt op de kleine daden en doorbraken in het heden. Op TV duurt  ‘straks’ vaak maar 5 minuten maar in de echte wereld blijft dat straks met de tijd vooruitschuiven en bereik je het nooit. Stoppen daarmee dus. Kom uit de veilige wereld van structuurvisies, integrale afstemming, verkenningen  en toekomstscenario’s en doe nu wat je straks wilt zien.  Maar eerst natuurlijk even naar Wim Daniels luisteren. Klik op onderstaande link. En voor de fans komt er daarna (STRAKS!?) ook een stukje Rowan Heze.

20101023.wma


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*