8 januari 2014

Door Frans Soeterbroek

Reacties

2 reacties

Tags
, , , , ,

Zeg het voort

Meer lichte sturing in 2014

Na de lijstjes met hoogte- en dieptepunten in 2013 duiken nu overal de lijstjes met trends van 2014 op. De meeste daarvan zijn gewoon wensenlijstjes (‘ik hoop dat dit eindelijk eens doorbreekt’) vermomd als voorspellingen en waargenomen trends. Dus laat ik maar eerlijk zijn:  hieronder mijn wensen op het gebied van lichte sturing waarvan ik hoop dat ze daadwerkelijk als trend zichtbaar worden.
In 2014 zullen we te maken krijgen met de verkiezingen voor gemeenteraden en het Europees Parlement en het lijkt ook het jaar te worden waarin je niet meer wegkomt met louter lippendienst aan een nieuw type samenleving (doe-democratie, organisch ontwikkelen van de stad, duurzaamheidsoffensief, de netwerkoverheid).  Daarop richt ik dan ook mijn persoonlijke top 10 voor 2014. De trouwe lezers van mijn blogs zullen de thema’s ongetwijfeld herkennen. Daar gaan we:

1- De vlucht in steeds weer nieuwe structuren en systemen (‘nu gaan we het eindelijk eens goed organiseren’) wordt niet meer gepikt. We leren beter voort te bouwen op wat goed gaat en wat we met elkaar al hebben opgebouwd.

2- Liefde, geluk, soberheid en menselijke maat worden als centrale waarden beter verankerd in beleid en bestuur ten koste van de fixatie op groei, prestige en verdienmodellen.

3- Organische gebieds- en stadsontwikkeling ontgroeit het niveau van tijdelijkheid/pauzenummer en wordt de norm voor verantwoord ruimtegebruik en lokale krachtenbundeling.

4- De nieuwe gemeenteraden ontdekken het plezier van het samenwerken met lokale initiatieven en gaan actief werken aan een krachtig publiek domein.

5- Het organiseren van kruisbestuiving, wisselwerking en krachtenbundeling wordt volop ingezet als motor voor een (veer) krachtige samenleving en verdringt de overmatige aandacht voor regie, rolverdelingen en tweedelingen.

6- De kwaliteiten speelsheid, onbevangenheid en improvisatietalent slaan goed aan in het publieke domein en ontnemen de grond aan veranderretoriek, belangenspel en taaie processen.

7- Korte lijnen, vloeibare structuren  en netwerksturing zonder managers worden binnen de overheid de norm voor het organiseren van het werk.

8- ‘Het nieuwe werken’ wordt omgebogen van efficiënt  en  flexibel organiseren van het werk op overheidskantoren naar organiseren van het werk in en met de stad.

9- Overheden leren beter te sturen met speldenprikken/hefbomen/kantelpunten als alternatief voor het uitrollen van overambities beleid.

10- De duurzame samenleving wordt als doel minder vrijblijvend door elkaar consequenter aan te spreken op het principe ‘practice what you preach’.

Ik ben benieuwd of je hier ook warm voor loopt en in gelooft of dat je hoopt/verwacht dat andere trends zich gaan doorzetten. Graag je reactie!


Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*