2 februari 2013

Door Frans Soeterbroek

Reacties

16 reacties

Tags
,

Zeg het voort

10 manieren om als burgers een vuist te maken in de bankencrisis

Het SNS-debacle maakt velen boos en helaas ook moedeloos. Ik zie ze ze al weer langs komen in kranten en op twitter de verzuchtingen  in de trant van ‘hoe lang pikken we het nog dat wij de prijs betalen voor het casinokapitalisme van het bankwezen.’ Ik voel me aangesproken maar ben ook zoekende wat werkt en hoe je grote groepen daar warm voor krijgt. Batman zal het vrees ik niet voor ons komen oplossen. Daarom op zaterdagmiddag een poging om wat opties op een rij te zetten en te onderzoeken wat aanslaat. Laat eens weten welke je ervan aanspreken en waar je je zelf hard voor zou willen maken. Hier komen ze.

1- Onze eigen banken, onderlinge waarborgmaatschappijen en crowdfundingplatforms beginnen en ook echt groot maken zodat het bankensysteem langzaam implodeert en/of transformeert.

2- Een actie op gang brengen dat mensen massaal overstappen naar de Triodosbank als bank die nog wel vanuit maatschappelijke moraal opereert.

3- Een actie beginnen dat de ASN-bank die als onderdeel van SNS is genationaliseerd in de vorm van een coöperatie in handen van de spaarders wordt gegeven.

4- Als nieuwe eigenaar van het vastgoed van SNS (wat we nu als belastingbetaler zijn) een plan maken hoe dat vastgoed gebruikt kan worden voor ons aller geluk.

5- Afdwingen dat de Nederlandse bankiers achter de rug van Boele  Staal vandaan komen en iedere maand zelf publiekelijk verantwoording afleggen over de stappen die ze zetten richting ethisch bestuur en verantwoord beheer van ons geld.

6- Afdwingen/zelf organiseren van een referendum over een verbod voor systeembanken en spaarbanken om risicovol te beleggen en ons met risicovolle producten op te zadelen.

7- Mobiliseren/infiltreren achterban van politieke partijen die hebben bewezen de banken niet echt aan te durven pakken teneinde politici in te peperen meer politieke moed te tonen.

8- Vertrouwen hebben in onze politici en in het zelfreinigend vermogen van de bankensector maar wel de druk opvoeren door er naar toe werken dat ze daar over 2 a 3 jaar jaar allemaal hard op worden afgerekend (2015 afrekenjaar voor de bankencrisis).

9- Aan de basis gaan bouwen aan kleinschalige economieën gebaseerd op ruil en wederzijds vertrouwen en je niet meer druk maken over dit krankzinnige systeem dat nu eenmaal bij het kapitalistisch groeimodel hoort.

10- Organiseren van een burgertop of burgerforum over (meerdere van) bovenstaande 9 voorstellen.

 

 


Reacties

 • Ineke Marree schreef:

  Punt 2, 3 en 6 lijken me het meest geschikt om direct actie op te ondernemen als gewone burger.

 • thea bruinsma schreef:

  Ik ben het eens met punt 2-3-5-6-7-9 en 10.
  Voor sommige punten zou een handtekeningenaktie gehouden moeten worden.
  Overstappen naar Triodos vind ik ook een goed plan maar k denk dat veel mensen dat uiteindelijk toch niet doen.

  • Frans Soeterbroek schreef:

   waarom denk je dat mensen niet naar triodos zullen overstappen. Het verbaast me dat er zo weinig spontane pr is voor dit idee.

 • Lisbeth schreef:

  Ja, laten wij ons verenigen en zelf het heft in handen nemen ipv onze verontwaardiging alleen maar te spuien. Hele goede ideeen! Te beginnen met de overstap naar de Triodosbank.
  Overigens, waar is je twittericoon?

 • Lisbeth schreef:

  Ja, laten wij ons verenigen en zelf het heft in handen nemen ipv onze verontwaardiging alleen maar te spuien. Hele goede ideeen! Te beginnen met de overstap naar de Triodosbank.

 • Emanuel schreef:

  Er bestaan verschillende initiatieven, door het land heen verspreid.
  Burgerinitiatieven, begonnen door mensen die al anders willen wonen, werken, leven en daar hun passie in leggen.
  We lezen het alleen niet of nauwelijks in de Media.
  Er is ook geen centraal overzicht van al deze initiatieven met hun intenties, mogelijkheden en wat ze (willen) realiseren.
  Persoonlijk vind ik het prettig als een groep hun visie en initiatieven landelijk bekend maakt. (aanvulling van grootmoeders receptenboek; hoe kan het anders)

 • Emanuel schreef:

  Ter aanvulling; praktisch gezien kan ik binnenkort beginnen met een eenvoudige no-nonsense website dat initiatieven in Nederland (en evt buitenland als voorbeeld) weergeeft. Simpele voorbeelden van initiatieven: Het repair-café en de Doe-het-niet-zelf bijeenkomsten. Netwerken en je kennis/vaardigheden delen maakt het mogelijk om snelle sprongen vooruit te maken.

 • Fred Daane schreef:

  Kijk op:

  Linkedin

  Over ASNBank voor de spaarders.

  • Frans Soeterbroek schreef:

   Dag fred,

   dank voor link, goed om te zien dat asn-actie al leeft. scoort ook goed bij de reacties op mijn top 10.
   maar ja, wie heeft de power, kennis en contacen om dit ook goed in gang te zetten?

 • Koos Ballintijn schreef:

  Aktie 3 spreekt me sterk aan

 • Edward schreef:

  Ik ga voor 9.
  Dwingen en vechten gaat niet werken volgens mij omdat ze te slim en te gewetenloos zijn. Dat verliezen we dus.

 • Edward schreef:

  Ik zie maar één oplossing: de zogenaamde systeembanken, die nodig zijn voor het regelen van het betalingsverkeer, en waar iedere burger verplicht is een rekening bij te hebben lopen, moeten genationaliseerd worden. Deze banken mogen niet speculeren. Ze zijn too big too fail: dan zijn ze dus ook too big to take any risk.
  Dit moeten we als burgers eisen. En hoe dwingen we dat af: door te dreigen al ons geld van de rekening, welke dan ook, te halen.

 • Jurgen Hoogendoorn schreef:

  De vraag bij de 10 punten is waar je het best je energie aan kunt besteden. Ikzelf voel er minder voor om bestaande systemen te bevechten. Ik zou zelf daarom vooral gaan voor het creeren van een aanlokkelijk alternatief. Do it yourself (better). Dus voor punt 1 en 9. En aan punt 2 hoop ik te werken door bij deze te vertellen dat ik al in 2009 ben overgestapt van toen voorheen de Postbank (ookooit voortgekomen uit de gemeentegiro) ING.

  • Frans Soeterbroek schreef:

   hoi jurgen. Ja, daar kan ik me wel goed in vinden. 2 en 9 sprongen er uit. Maar spannend is dat dat ook voor nummer 3 gelst: ASN uit SNS losweken. Ik heb me via een linkedinplatform (nudge) al met wat mensen verenigd om daar wat mee te doen. lange weg maar wie weet.

 • Jurgen Hoogendoorn schreef:

  naar de Triodos (was weggevallen)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*