13 april 2011

Door Frans Soeterbroek

Reacties

1 reacties

Tags
, ,

Zeg het voort

Een minimale ingreep met groots resultaat

Onlangs ben ik gestuit op een prachtig voorbeeld van planologische acupunctuur: een bescheiden maar des te scherpere ingreep in het landschap met veel meer impact dan de gebouwen en objecten die uitstralen: zie mij hier eens!  Het betreft de winnaars van de BNA prijs voor gebouw van het jaar in de regio zuid Nederland: een loopbrug bij fort de Roovere in Bergen op Zoom. Ro en Ad Architecten zijn de makers. Wie naar de foto hiernaast kijkt zal zich verbaasd afvragen: is dat nu het gebouw van het jaar? Maar dat is juist de kracht. Geen  statement in het landschap maar een zeer intelligente manier van verstoppertje spelen.

Hoe je met een kleine ingreep in de ruimte een grote bijdrage aan de kracht en kwaliteit van het betreffende gebied kunt leveren. Het is een project dat voor mij mooi het soort lichtheid laat zien waar ik zelf altijd naar op zoek ben. Uit het juryrapport:

“Vanaf het eerste moment dat de jury de afbeeldingen van de Loopgraafbrug zag, tot en met het laatste juryberaad was het gejubel niet van de lucht. Het getuigt van lef, beheersing en inlevingsvermogen, aldus de jury, om zo minimaal in het landschap in te grijpen, met zo’n krachtig resultaat.”

Daar hoeft niets aan toegevoegd te worden. Op 28 april dingt de brug mee naar de BNA-prijs van nationaal gebouw van het jaar. Plaats van handeling stadsschouwburg Amsterdam. En de site van de architecten, de moeite waard om te bezoeken: ro ad architecten.


Reacties

  • Marko schreef:

    Heel mooi gedaan inderdaad. Wanneer het er omheen groener wordt, zal het nauwelijks opvallen, maar is het des te leuker er door/overheen te lopen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*