29 maart 2011

Door Frans Soeterbroek

Reacties

0 reacties

Zeg het voort

Slow journalism in Sochi

Sinds 2009 doe ik aan ‘crowdfunding’. Ik ben medefinancier van het zogeheten Sochiproject. Fotograaf Rob Hornstra en publicist Arnold van Bruggen maken in de aanloop naar de Olympische winterspelen van 2014 in het Russische Sochi een langjarige reportage over dit stadje en het immense achterland. Op 24 februari organiseerden zij voor hun financiers een speciale avond in de Flatlandgalerie in Utrecht. Daar ging het over  fotografie, politiek, journalistiek en de kracht van crowdfunding.

Mijn medefinanciers bleken zowel  fotografiefans te zijn als mensen die iedere poging om de jachtigheid van de journalistiek te doorbreken steunen. Vroeger noemden we dat de ruimte om mooie achtergrondreportages te maken, maar nu heet dat ‘slow journalism’, op zich een mooie kreet die bij dit bijzondere project past. De meeste indruk op deze avond maakte het verhaal over de onveiligheid van het gebied voor buitenlanders en journalisten. Het is niet bepaald een serie van leuke uitstapjes die de twee mannen (hier op de foto bij het in aanbouw zijnde olympische dorp) maken met hun halfjaarlijkse reizen naar dit gebied, want een kritische blik op  wat de Olympische ambities voor de mensen in dit gebied betekenen is niet ongevaarlijk.  Ik hoop dat ze voorzichtig zijn. Wel reden temeer om hen te blijven steunen.   Ga zelf even op hun site kijken en wellicht word je aangemoedigd om ook crowdfunder te worden: www.thesochiproject.org.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*