17 maart 2011

Door Frans Soeterbroek

Reacties

0 reacties

Zeg het voort

Even in een museum hangen

Het is de eeuwige vraag voor de weinig pretentieuze amteurfotograaf. Zal ik m’n werk eens voorleggen aan de mensen die het gezag hebben om te beoordelen of ik boven het niveau van leuke kiekjes uit ben gestegen? Dat heb ik buiten de sfeer van fotografiecursussen eigenlijk nooit gedaan. Maar daar kwam ineens ‘het vierkante ei’ voorbij, een jaarlijkse prijs voor amateurkunstenaars georganiseerd door de Volkskrant, NTR en toonaangeve musea. Ik heb me dit jaar aangemeld met bijgaand werk: de collage ‘spaans huwelijk’.

Er schreven 2300 schilders, beeldhouwers , fotografen en ontwerpers in. Ik drong door tot de tweede ronde en op 12 maart was het zo ver: mijn werk op deze zaterdag met 200 andere kunstenaars in de dop presenteren in het Centraal Museum in Utrecht. En van die 200 konden er maar 10 door naar de volgende ronde. Uiteindelijk zat mijn collage daar niet bij, waar ik wel vrede mee had gezien het hoge niveau wat ik van anderen zag. Wel was frustrerend dat de jury alleen wat had te melden over de werken die doorgingen naar de volgende ronde maar helemaal niets over de werken die afvielen. Feedback 0,0.
Maar de ervaring met die horde amateurkunstenaars in het museum was wel erg leuk. Een bijzonder sfeertje. En ik kan nu toch mooi zeggen dat mijn werk in het Centraal Museum heeft gehangen, al was het maar een uurtje. Vanaf begin april hangen de geselecteerde werken in het van Abbemuseum in Eindhoven, de winnaar wordt op 17 april in het programma Kunststof TV bekend gemaakt. En ik  ga de volgende keer toch maar gewoon aan een prijsvraag voor alleen fotografen meedoen en dan wel graag inclusief een scherpe beoordeling.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*