11 november 2010

Door Frans Soeterbroek

Reacties

0 reacties

Zeg het voort

Een avondje Duane Michals aka Sidney Sherman

Op 28 oktober 2010 was op de kop van Zuid in Rotterdam  de dag van de geënsceneerde fotografie. Een mooi initiatief van Rommert Boonstra, geboren uit kwaadheid over het dedain voor kunstzinnige fotografie bij kunstpausen als Hans Aarsman. Mooie verhalen deze dag van Rommert zelf, Teun Hocks, Jaap Scheeren en Ellen Kooij. En het lekkere toetje was een optreden van Duane Michals, speciaals voor deze dag  uit de States ingevlogen. Michals is moeilijk te vangen als fotograaf. Hij is poëet, cynische commentator van de burgerlijke moraal, pamflettist tegen oorlog en kapitalisme en ook nog speelse verhalenverteller. Hij werkt veel met de combinatie van foto en tekst en dat pakt over het algemeen goed uit. Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto  ‘a letter from my father’ waarin zijn cynisme, mildheid en poëzie vervloeien tot een prachtig statement over de brief die zijn vader hem beloofde te sturen voor zijn dood:  “the letter never did arive, and I never found that place where he had hidden his love.”

De lezing viel eerlijk gezegd tegen. Weinig geïnspireerd, beetje teveel improviserend en afgehaakt na 8 jaar George Bush. Zijn fotografische missie anno 2010: ‘beauty helps me to survive in this ugly world’.  Die troost van de schoonheid vindt hij vooral in het fotograferen van Japanse tuinen, werk dat me niet echt kan boeien. Duana had nog wel een paar mooie statements zoals: ‘photography gives answers but I want questions’.
Om van de meester een mooi gesigneerde boek te hebben had ik  in de winkel van het fotomuseum een curieus werkje van hem gekocht: ‘Foto follies; how photography lost its virginity on the way to the bank.’ In dit pamflet serveert hij fotografen als Rineke Dijkstra, Wolfgang Tillmans en Thomas Ruff  af als de iconen van de wereld waar fotografie handelswaar is geworden. Vooral Cindy Sherman moet het ontgelden in een venijnige persiflage als ‘Sidney Sherman’. En zo bezit ik een bijzonder boekje door hem gesigneerd met  ‘Duana Michals AKA Sidney Sherman.’

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*